Czy wiesz, że …

    1. Aby keks dłużej zachował świeżość można go przechowywać w zamkniętym pojemniku wraz z kieliszkiem rumu.
    2. Jeżeli ciasto nie chce wyjść z formy, to należy zawinąć formę na 5-10 minut w wilgotny ręcznik. Po takim zabiegu ciasto powinno od niej odejść bez problemu.
    3. Aby zapobiec brązowieniu wcześniej obranych jabłek należy zawinąć je w ściereczkę zwilżoną wodą z octem.
    4. Mak będzie miał intensywniejszy aromat i smak, jeżeli przed zmieleniem uprażymy go na suchej patelni.
    5. Aby banany po pokrojeniu nie zbrązowiały, należy je skropić sokiem cytrynowym.
    6. Biszkopt będzie bardziej puszysty, gdy jajka przed rozbiciem zanurzy się na krótko (5 minut) w ciepłej wodzie.
    7. Śliwki podczas pieczenia tracą kształt. Aby tego uniknąć, należy je po umyciu i wysuszeniu obtoczyć w cukrze pudrze.
    8. Lukier będzie gładszy, bardziej błyszczący i łatwiej go będzie kroić, jeżeli domiesza się do niego łyżeczkę stopionego masła.
    9. O czym świadczy biały nalot na czekoladzie?
      Biel pokrywająca jej powierzchnię to osad z cząsteczek tłuszczu. Świadczy ona tylko i wyłącznie o tym, że czekolada była przechowywana w niewłaściwych warunkach (np. w zbyt ciepłym miejscu). Nie ma to natomiast wpływu na „świeżość” tego smakołyku, możesz zjeść go bez obaw!
    10. Z czego powstają żelki?
      Pierwotnie żelki były mieszaniną cukru i żywicy (tzw. gumy arabskiej). Potem zaczęto do nich dodawać także soki z różnych owoców. Obecnie zamiast gumy arabskiej do żelków dodaje się żelatynę wieprzową!
    11. Z czego powstaje karmel i kajmak?
      Najszlachetniejszy karmel powstaje wyłącznie z cukru! Jest to rezultat długotrwałego i umiejętnego podgrzewania. Z kolei kajmak jest mieszanką cukru z mlekiem. Masę kajmakową można kupić gotową lub uzyskać ją dzięki kilkugodzinnemu gotowaniu puszki mleka skondensowanego.